fredag 15 december 2017

Närvaro

Förr var jag inte så medveten om det där med att de dagar som gick var livet.
Sedan ett par tre år så lyckas jag få ihop att så gott som alla dagar vara närvarande
i det som pågår.
Klart jag tar en fusk emellanåt.
Och låter det passera.
För jag har lärt mig att om jag strävar och hela tiden tänker på att vara närvarande, så blir det inte äkta, medvetenheten och valmöjligheten gäckar mig på fel sätt.
Jag blir så upphängd i att dagen flyr iväg att jag missar närvaron.

De dagar jag förflyttar mig sakta och har med mitt inre från jag stigit upp och till jag lägger mig utan att tänka så mycket på just närvaron, ja de dagarna får jag full pott i närvaro.
Den gör sig själv liksom den där närvaron och då går vi tillsammans.

Och det är nu jag kommer till det som ger lite extra.
Minnen från min barndom och vuxenliv dyker upp - ur glömskan dyker det upp händelser och för en stund är jag i den händelsen.
Det är som om kvinnotanten jag, barnet och ungflickan i den vuxna kvinnan rör sig samtidigt.
Det är endast i vissa rörelser - som att ta sig ner på golvet, upp från golvet som barnet, vuxenkvinnan och tantkvinnan inte är överens.
Det är rätt så gott att inte allt är sig likt. Nya utmaningar stärker närvaron.
Förändring fryder!

Livslinjers reflektioner med filosofiska dropp

Copyright Husfrun i residenset

12 kommentarer:

 1. Jag har också upptäckt att jag tänker mer på hur det var när jag var barn. Kan det tro bero på att jag har mer tid att tänka nu eller att det är något som barnbarnen gör eller säger som sätter igång minnesfunktionen. I vilket fall som helst så är det väldigt trevligt. Kram

  SvaraRadera
 2. Med åren blir man mer och mer medveten om livets gång, på gott och på ont. Som liten kändes livet som en evighet men nu när jag blivit mormor inser jag att det inte är så...

  Kram och trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mormorlivet ger ett stort kliv in i den fasen :-)
   Kram o trevlig helg till dig med!

   Radera
 3. Jag tror att det till stor del beror på att vi har så mycket tid att förfoga över. När vi var yrkesaktiva så tog arbetstankar väldigt mycket tid, inte negativt för den delen, men faktum. Nu när vi lagt yrkeslivet bakom oss så kan tankarna i oss tänka på precis vad som helst som dyker upp i stunden! Så tror jag... börjar få litet erfarenhet av pensionärslivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tiden har vi ju till användning det är så, men jag tror det är mer insikter och händelser som för oss bakåt i minnen och reflektioner.
   :-)

   Radera
 4. Jag tror det handlar om insikt i min tur. Vi tänker efter på ett annat sätt nu när vi har mera livserfarenhet i bagaget. Livet är ju kort och barndomen var ju just...och allt hör till närvaron, även minnena. Tror du inte att vi "manglar" igenom allt vi har varit med om på ett annat sätt, tänker efter mera före fastän det handlar om tidigare. ;) Du tänker så bra Tove! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just så, insikten vi får av livserfarenheten,jag är helt inne på din planhalva om närvaron.
   <3

   Radera
 5. Nu har vi tiden till att både tänka, att "bara vara" och deessutom vara aktiva när vi så önskar. Som pensionärer disponerar vi ju tiden. En skön känsla.Att sedan bestämma hur en dag blir är en utmaning och nog så spännande. Och att inte ha några planer alls kan ge så mycket. Från olika håll.
  Inser ju nu att livet inte är oöändligt och vill ibland öka takten. Men blir jag lyckligare. Tänker mycket nu på vad som är viktigt för mig och vad som gör mig glad.
  Stor kram bästa "söstra mi"

  SvaraRadera
 6. Tiden finns för oss nu!
  Livet har en ände och hur lyckan blir till är en fråga att söka svar på. Glädjen kommer först och när den finns kommer resten tänker jag :-)
  Stor kram bästa söstra!

  SvaraRadera
 7. Det är nog med livet som med andra viktiga tillfällen i närvaron är man övertaggad så funkar det inte alls. Ricky Bruch, om du minns, var världsbäst i diskuskastning när han fick kasta för sig själv på hemmaplan. I OS- och EM-sammanhang blev han så nervös att det knappt gick att tävla alls. Så allvarligt är inte livet. Om du förstår vad jag menar.

  SvaraRadera
 8. Jag förstår vad du menar :-)

  SvaraRadera

Framtiden

Den 13 december fyller mitt bloggande fem år. Den kom till när jag 2013 stod inför en förändring i mitt liv och insåg att jag var i behov a...