fredag 3 mars 2017

Mat - veckans rubrik

Så är vi inne i ny månad, rubrikören är matfreaket  på jordgubbarochbubbel.
Du hittar alla rubrikerna till höger i menyn och där finns också de som skriver.
Mycket passande att matfreaket går ut med just mat som första rubriken :-)

Mat.
Äta bör man annars dör man, äter gör man ändå dör man.
Bra råvaror, gärna ekologiskt är ju en paroll.
Du blir vad du äter en annan. Vi ska äta så mycket mat som möjligt nu för tiden, men ändå inte.
Bantningskurerna är indelade i de mest otroliga varianter och det är ingen hejd på det hela. Bra är dock att det numera också har fått en naturlig plats att motion hör till en lyckad bantning.
Att det råder matbrist i världen blir nästan lite onaturligt då så mycket i vår del av välden kretsar kring mat, olika mat-er.
Matlagningsprogam väller över oss.
Vi väljer vår egen väg i matlagning och intag.
Kan inte låta bli att tillsätta lite fiber - jag menar mycket fiber till detta inlägget - utan tvekan är det nyttigt och bra, men min mage gör upprör och blir spinnvill om jag äter så mycket som det rekommenderas.
Hälsokosten och apoteken har en uppsjö  tarmreglerade burkar, mjölksyrabakterier, bakteriekulturer hit och dit ock mer därtill. För att inte tala om alla kosttillskott vi inte behöver.

Matgalenskapen vet inga gränser kan jag tycka. Ej heller matglädjen :-)
Vad har jag för relation till mat och måltid?
Förr då jag levde i två och fler-hushåll var jag hippen på att laga mat, prova nytt. Göra bjudningar.
I dag finns det mycket jag inte vet riktigt vad det är, det ska sägas. Men det är aldrig för sent :-)
Allätarefacket passar nog mig. Följer matlusten ganska så, jag menar vad jag känner för. Gör jag en soppa så äter jag den i 2-3 dagar. Om den inte är alltför god vill säga :-)
Lagad mat endast en gång per dag; Jag struntar fullkomligt i rekommendationen två.
Befruktning och grönska blir dagligen intagna. Fisk är en favorit.
Min förre detta granne Harry kom med denna Harr,
en delikatess som jag tillagade i ugnen, salt och peppar och citronskivor.
Massor med grönt, råriven morot och pressad potatis. En klick creme fraiche här och var över det hela
och dagen till ära ett glad rött. Rött till fisk är gott.
Lammkött är helt underbart! Kryddad med rosmarin som jag själv har i balkonglådan och hänger på tork vintertid.
Ännu en festmåltid.
Wookar gör jag ofta. Frysen är en som en helig ko för mig. Visst är färskt bäst och ja nyttjar det så klart, men för mig som följer lusten i matvägen, så är frysen helt utmärkt, jag fyller den och tar fram i lustens tecken :-)
Ensamhushåll är inte som många tror trist.
Nu finns det nog en liten fara här - tristhet kan skapa tröstät.
Jag njuter ett fint dukat bord, vintertid med tända ljus.  Sommartid äter jag ute på terrassen.
Matglad tror jag också passar mig, jag är en njutare.
Låter det mesta av nya råd och rön passera mig, tänker med förnuftet och ser till att röra på mig.
Så njuter jag massor då jag har vid valda tillfällen har bjudning eller är bortbjuden.
Äta ute gör jag också med vänner, det är trevligt och kul att umgås så. Ibland går jag ut själv också.
Drycken är en del av måltiden, den varma tillagade. Till vardags vatten. Ett glas rött till festen, eller vitt om så  behövs. Till blodpudding dricker jag mjölk. Ibland gör jag pannkaksfest då blir det också mjölk.
Liten viskning; Jag gillar socker på både pannkaka och blodpudding, en kvarleva från farmors tillagning. De som upplevde andra världskriget då sockret var bristvara ville sin barn och barnbarn det bästa -

M som i mums och nödvändig energikälla
A som i absolut gott o njutbart
T som  i tack för maten!

31 kommentarer:

  1. Jag nöjer mig också med att äta middag en gång om dagen. Under veckorna blir det på lunchen och under helgerna på kvällen. Det räcker gott åt mig. Jag har förmånen att äta pedagogiskt i veckorna och vi har fantastiskt bra mat här i gruvan. Bättre än vad många lunchrestauranger erbjuder och vi har tre alternativa rätter.

    Privat försöker vi att äta fisk minst en gång under helgen. Själv tycker jag mycket om kyckling medan Husse föredrar en biff. Massor med grönsaker och rotfrukter ska det vara. Dessutom tycker jag att matlagning är genuint roligt vilket är en fördel.

    Smaklig måltid vad som nu än kommer att serveras hos dig i dag :D

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt med pedagogisk och att den är god!
      I dag ska jag äta lax :-)
      Kram

      Radera
  2. Vi tänker och lever väldigt lika när det gäller mat, Tove! :) Här äter vi frukost, fruktig lunch med kaffe på eftermiddagen, middag...ungefär. Säsongätare är vi, tar vad som bjuds och frysarna, våra heliga kor är alltid bra att ha.
    Harr har jag aldrig ätit, måste vara en god fisk, ser så ut.
    Ha en fin smaklig helg! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äta i takt med er själva :)
      Ja, det smakar gott. Säsong är en höjdare ...
      Harren smakade gott, det var min första smak också!
      Fin söndag!

      Radera
  3. Vilket matnyttigt inlägg! För mig är frysen också en nödvändighet. Jag avskyr att handla mat, så jag brukar ladda frysen med jämna mellanrum. Det är stor skillnad på när men är en eller två eller som när våra barn bodde hemma...5 personer i hushållet. Det tog lite tid att vänja sig av med "storkoket". Göran gillar tyvärr inte fisk, så det passar vi på att laga när Rasmus är här, för han gillar fiks och matlagning. Då har inte morfar hjärta att tacka nej till maten. Ha en trevlig helg. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Naturligtvis ska det stå fisk. Fingrarna var snabbare än hjärnan.

      Radera
    2. Fiksa fisken :-) Smart drag när Rasmus kommer :-)
      Kram

      Radera
  4. Mat bör vara en njutning och njuter man det man äter tror jag att allt av det är välgörande. Mm ... lammkotletter med några kvistar färsk rosmarin från orangeriet. Nu blir jag sugen både på mat och på vår då alla kryddor får komma ut i det fria.
    Ha en riktigt skön fredag!
    Varm kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å rosmarin från orangeriet!
      Snart kan det planteras ut :-)
      Varm kryddig kram!

      Radera
  5. Tack Tove för ännu ett härligt inlägg! Tänker i mångt och mycket som du. Tänk att mat hos oss har blivit som ett mantra. Det ska vara nyttigt. Vad betyder det? Jag tycker att mat ska vara glädjefyllt och inte förknippatmed en massa måsten och förbud. Och vad är ekologiskt? Hur vet man det om man själv inte tillverkar det hela. Ekologiska bananer? Vem är där de odlas och kontrollerarar. Vem känner skillnad i smak?
    Hos oss äter vi det vi har lust att äta och för mig är mat nyttig om jag mår bra av den.
    Men ser jag till stora delar av världen så är mat och vatten nödvändigt för att överleva och inte finns det där kraft elller val att tänka på om den är nyttig. Så var det ju även förr hos oss.
    Stor kram och många tankar till dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ditt eftertänksamma om maten Ditte!
      Må gott är viktigast.
      Stor kram!

      Radera
  6. Mat ja det är mycket om mat, och mat är ju viktigt ,-)
    Mat på TV "massor" mat i tidningar . Hade jag kunnat svälja som andra så hade jag ätit riktig mat som är både god o nyttig.
    Nu tänker jag nästan aldrig på mat ,-)
    Så ha det riktigt fint nu
    KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mat är viktigt :-)När en har sväljsvårigheter får matintaget och maten en helt annan betydelse förstår jag!
      Kram

      Radera
  7. Ett matnyttigt inlägga om mat - det fick du till bra! Här äts också lagad mat bara en gång om dagen och vi är allätare och försöker äta "efter säsong"... mycket rotfrukter så här års :)
    Tack Tove - mitt inlägg kommer nog i morgon - tror jag...
    Kram

    SvaraRadera
  8. Samma här, till vardags ett lagat mål om dagen, till lunch, kompletterad med matig macka el dylikt senare. På helgen händer det att vi äter två gånger om det vankas socialt ätande med andra på kvällen. Den där fisken ser riktigt god ut. Tillagade för första gången (skämskudde) hel fisk i ugn häromdagen. Det har ända sedan jag var ung funnit med på nån sån där skyhöga-vuxenpoäng-lista, att jag aldrig ens bemödat mig om att prova på. Det var ju på rena förskolenivån! Tänk vad man får för sig saker men också lär sig nytt hela livet! Det var ju bara Skjuts in i ugnen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Socialt ätande är härligt, lång sittning och mycket prat och skratt :-)
      Hel fisk i ugn är också mycket gott, inte ofta här numera då men ...Ja, Anna en får för sig många saker och lär sig nytt hela livet!
      Härligt!

      Radera
  9. Det var mycket matnyttigt i ditt inlägg Tove! Och vilken "fulfisk". Men utseende har när det gäller fisk mindre betydelse för de blir alltid gott med fisk. Soppa är en favvo och smakar ju bättre efter en eller ett par dar, praktiskt. Lammkött däremot är jag inte speciellt förtjust i, har provat några gånger med stek provencale utan att lyckas men det beror kanske på att jag inte har någon egenodlad rosmarin, fniss.
    Och det där med ensamhushåll, ja skönt emellanåt men jag får verkligen anstränga mig om jag ska äta sunt och riktigt, blir gärna slarv stående vid diskbänken och ibland ingen mat alls, bara småätning av mackor. Ja, jag vet...Aja Baja. Försöker alltid bättra mig och nån gång ska jag väl lyckas.
    Trevlig helg Tove. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi hi den är ju inte så vacker där den ligger fisken :-)Visst smakar e ndel soppar bättre efter en dag eller två.Lammkött är ju speciell i smaken, och många gillar inte det. Det händer någon dag att jag också "slarväter" :-)
      Fin söndag till dig!
      Kram

      Radera
  10. Den där headern är helt suverän. :D
    Du verkar ha en sund inställning till mat.
    Men du hade jag aldrig fått mig att inta blodpudding.
    Kram Bosse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fotomotiv dyker ofta upp i min vardag har jag märkt :-) Denna gång passande! Blodpudding slipper du, råriven morot och lingonsylt finn ju också förutom sockret :-)
      Kram

      Radera
  11. Sunt och matnyttigt :) Du får verkligen till det - i vanlig ordning!
    Sv: I Norge hygger ni, danskarna har sitt hygge och i Sverige myser vi? Kanske inte helt samma sak ... men jag gillar det ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!Vi hygger oss i Norge, det gör de i Damnark - ha det hyggelig. men jag ved inte om danskarna säger så.Vi har det trevligt. Att ha det koselig kanske är närmare mysigt. Vi koser oss sammen I Norge. Härligt med orden och dess betydelse.
      Hyggelig du kommer på bloggbesök :-)

      Radera
  12. Nu får jag allt ta fram skämskudden! Så duktig du är som dukar och gör fint även då du äter ensam...Jag som först nu som 60+ har mitt eget krypin har blivit så bekväm av mig att jag nästan sitter o äter direkt ur kastrullen...allt för att spara tid och disk, jag som har all tid i världen. Och jag vet precis hur fel jag gör, men ack så svårt det är att ändra sig..Är det inte korsord så är det tidning eller bok som delar mina måltider, inte heller det är bra. Man har noll koll på hur mycket man tuggar i sig. Fy på sig Paula, bättring måste till, nu fick jag en knuff i rätt rikting

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppa över skämskudden Paula, duka fint ett par gånger i veckan :-) Du får mig att dra på smilbanden när du berättar om att äta ur kastrullen - för att spara disk, jo då igenkänningsfaktor där, nu kan jag samla disk i flera dagar ...
      men om du fick en fin knuff så bjuder jag gärna på den :-)

      Radera
  13. Mat, matlagning, det är ett ämne som intresserar och fängslar många. Det är bara att titta på teve och se alla dessa matprogram, det står tydligen högt i kurs.
    Jag tillhör inte den skaran, utan äter mest för att jag måste. Du skrev ju. Äta bör man annars dör man. Det är tur att jag har min mysing som ser till att jag får i mig åtminstone ett lagat mål mat om dagen. Det blir inte så varierat, men jag älskar grönsaker.
    Idag blev det kyckling med wokade grönsaker till.
    Jag önskar hett att mitt intresse låg lite åt detta håll, mat och matlagning, men tyvärr, hur jag än försöker så tycker jag inte att det går bra.
    Tack snälla du för detta inlägg. Du är fenomenal på att skriva och fånga mitt intresse.
    Sköt väl om dig och fortsatt trevlig helg.
    Varm kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En hel värld av mattlagning, ja visst är det så!
      Du ligger bra till när du gillar grönsaker :-)
      Matlust är så olika hos oss människor.
      Du ger mig glädjen att skriva wiolettan! Tack så mycket själv!
      Varm kram

      Radera
  14. Jag ser aldrig ett matlagningsprogram. Och om du har läst mitt inlägg i detta ämne så vet du att jag är jag sorgligt ointresserad av matlagning. Dock inte av att äta. Hade jag varit ensam så hade jag gjort som du, ätit soppa i tre dagar. När den var slut hade jag väl lagat potatis som jag också kunde ha i tre dagar, först som kokt, sen som stekt eller som potatissallad. Lasagne är jag bra på så då har jag gjort en jättestor och frusit ner i portioner som jag kunde ha i några veckor. Det är tur att jag har Kent som ser till att jag får lite varierad kost.
    Ibland undrar jag om en del av oss, framför allt pensionärer bara lever för att äta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har läst ditt inlägg Ingrid :-) Blir full i skratt då jag läser om din potatis - så gör jag också :-)Kent är ditt "liv" förstår jag, och om det ändras så tror jag du fixar till det.
      Kram till lasangegörande musikanta!

      Radera
  15. Socker på pannkaka är bäst! men jag äter alltid med hallonsylt... socker på blodpudding har jag aldrig provat kanske att jag vågar det framöver...
    kram

    SvaraRadera
  16. Prova på sockret på blodpudding du :-)
    Kram

    SvaraRadera

En kommentar är alltid fint å få - tack för besöket :-)

Gems weekly photochallenge - Mystisk

Sanna Susanna  ´ s ord&fotolek ger oss mystisk denna veckan. På denna sidan finner du också hela gänget som deltar. Hjärnan, som med s...