onsdag 1 februari 2017

Skrotningskänslor

dyker  ibland upp här i det Olbergska residenset ... 
Just nu vill jag åt sjukvården. Inte är jag ensam om det.
1994 lästa jag in Hälso- och sjukvårdsadministration om akademiska 35 p. Uppsatsen om 5  p blev aldrig skriven.
Även poängsystemet är ändrat.
Då var tonen klar: Vi  har och ska ha världens bästa sjukvård.
Sedan dess har nedrustning och omorganisering pågått, fast allt görs precis som förr och världen förändras. Ingen vård ska bli sämre, den ska bara bli mer effektiv i produktionen. Slimmad och anpassningsbar. Inte kosta så mycket.
Politikerna bedyrar genom att införa vårdgarantier och annat. 1177 svämmar över av hur det ska se ut och vad jag kan kräva som patient osv osv.  I stort sätt allt kan och ska jag kontakta min läkare om. Det ska upprättas behandlingsplaner och uppföljning. Samtidigt pågår egenvården, och så ska vi träna bort de flesta åkommor .... ja jag vet att det är nyttigt med träning.
Men läkaren - är inte här eller där ... Hen är var.
Och sjuksköterskorna går på knäna - tills de säger upp sig och gör som läkarna gör - de bemannar upp sig och stafettar runt, såklart med bättre lön och valfrihet under skorna och då utförs det som är AKUT, betar av det och på så vis dröjer det längre till patienten möjligen dör. Men dör gör en ju eftersom vare sig förebyggande, behandlande eller uppföljande inte görs. Nu ska vi ju ändå dö så att.
Och vart tog undersköterskorna vägen, de blev plötsligt - nå ja, plötsligt och plötslig - så okompetenta på sjukhusen. 
Systemskrot är vad jag tänker.
Helt sjukt så sjukvården blivit.
Nu hinner jag inte skrota mer - en lunch med en väninna på stan kräver en tvagning av hår och kropp.
I fall jag ramlar på vägen och måste fara in akut, så jag är ren menar jag.

22 kommentarer:

 1. Vi läser dagligen om hur illa det är ställt på sjukhusen runt ikring med nerlagda avdelningar och överfulla sjuksalar. En skrotning och sen en nyuppbyggnad av allt hade kanske inte varit så fel. Svensk sjukvård är långt ifrån vad den borde vara....förutom en del undantag förståss. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tänker jag också att kanske ska rustas om - och visst är det också bra saker, när en väl kommer in i rullarna så är ofta vården bra.
   Kram

   Radera
 2. Skrämmande utveckling inom vården ... men, jag är tacksam att allt fungerade så bra när Lasse drabbades av rosfeber :)
  Hoppas du fick en trevlig lunch med väninnan.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa, det finns mycket onödigt dåligt, men också pärlor. Det har jag också mött, det är mer det att ta sig in som är bekymmersamt. Lunchen blev trevlig och jag ramlade inte :-)
   Kram

   Radera
 3. Kan bara hålla med dig! Husse arbetar på sjukhuset i stora staden och där är ofta skarpt vårdplatsläge. I måndags satt 100 personer på akuten och väntade. Hur länge de fick sitta där vill jag inte ens tänka på. Det är synd för svensk sjukvård är väl framme men det brister på organisationsnivå...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brister på organisationsnivå och viss del politiska beslut också, och visst har vi mycket bra också.
   Att sitta på akuten och vänta kan vara att vårdcentralernas kapacitet brister pga läkarbristen.
   Kram

   Radera
 4. Ja du det är inte annat än att hålla med i ditt inlägg. Det är för bedrövligt hur det blivit. Det sägs att läkare och sjuksköterskor får ägna för mycket tid åt administration? Ställer mig frågande eftersom tekniska stödsystem som införts borde underlätta den delen. Nåt är helt fel i systemet det är klart men snälla, inga mer utredningar tack. Nu vill vi ha aktion. (En motion kanske skulle va på sin plats hihi)
  Hoppas lunchen blev lyckad och att du får en skön onsdagskväll med en dos Lerin. Kram,kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Administrativ verksamhet tar mycket tid för läkare och sjuksköterskor, sista åren jag jobbade som undersköterska i äldreomsorgen fick vi också utökat administration med att dokumentera. När jag jobbade inom hemtjänsten på korta besök som var beslutsfattade, så hände det att det fanns mycket att dokumentera så nästa personal som kom kunde följa upp det som borde bli uppföljd för att få en överblick och att eventuell mer stöd sattes in. Javisst, absolut något att skriva en motion om ;-). Lunchen blev toppen och nu längtar jag till Lerin dosen :)
   Kram

   Radera
 5. Så bra att du tog upp detta!Instämmer helt! Och det är pengar som styr. Illa!
  Har dock själv haft väldig tur under min sjukdom och får den bästa vård jag kan tänka mig på Södersjukhuset i Stockholm. Men visst är det stressande för alla som jobbar. Kan dock bli lite irriterad när jag på akuten mött personer som är förkylda och sitter där och mår anska bra. I Stockholm finns många kvällsöppna vårdcentraler och även där man kan gå dit akut på morgonen utan att beställa tid och då kan man få med sig en remiss till akuten och har då företräde. Har fungerat bra. Men personalen har det tufft och något måste göras. Och det gäller vården över huvud taget. Blir så arg när jag tänker på äldrevården. GRRR...
  Hoppas din lunch blev trevlig och visst har vi träff i kväll med vå vän Lerin.
  Stor kram!

  SvaraRadera
 6. Det ligger mig om hjärtat det här,finns så mycket som blir felande länker och ödesdigra beslut och missar för många sjuka. och vad kostar inte det? Visst sitter det nog en del på akuten för mindre åkommor. Det du beskriver om kvällsöppna VC, och avsatta tider för akuta fall är jättebra. Ett tänkbart system att bygga upp, det behövs verkligen nytänkande politisk och organisatorisk. Läkare har ju stor frihet som kanske kunde begränsas de första åren efter utbildning, så de kunde vara placerade på VC och mindre sjukhus, när de gjort det kan de ge sig ut i forskning och specialistverksamhet. För vi behöver ju det också.
  Läste eller hörde på radion att Canada har ett sådant system och det funkar bra.
  Äldrevården ja, fy och fy!
  Lunchen blev finemang och nu är det snart Lerin :-)
  Stor kram!

  SvaraRadera
 7. Dessa förbaskade läkare som hela tiden sätter agendan. Det är stafett, en himla massa övertid som ska tas ut när man löper Sverige runt! Ingen vågar ifrågasätta. Läkarskrået är för starkt. Sjuksköterskorna borde ha en lön värd namnet, Uskorna likaså. Med planering och riktiga scheman är mycket löst! Tack för ett bra inlägg! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. JA; de har för mycket makt DR'a.
   Lönen är också en faktor för SSK o USK'orna.
   Kram

   Radera
 8. Ord och inga visor! Och det är systemfelen det handlar om som så ofta. Många som arbetar är fantastiska, de flesta tror jag, men de far också illa av alla förändringar som inte blir bra. Bra med ilska tror jag. Det kan formulera saker och ting så här bra som du har gjort,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt det ligger mig om hjärtat det här. En åsikt tar form och ger överblick var står jag i denna frågan - och ni som läser delar den, troligen är inte sista ordet skrivet i denna frågan!

   Radera
 9. Du är rolig du, men det finns en del som tänker så på riktigt. Hel och ren ifall det händer något.
  Sjukvården, ja då blir jag å mångas vägnar riktigt arg, eller frusterad, för det finns ju ingen direkt att bli arg på, systemet då förstås.
  Jag blir nästan mörkrädd då jag tänker på hur det kan gå i framtiden. Något radikalt måste allt göras och det mycket snart. Inte minst inom äldrevården.
  Bra skrivit av dig, som vanligt.

  Sköt om dig och varm kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tänker jag med, ingen personligen att ställa i skottgluggn, utan systemet. Det finns att jobba med för politkerna och vi patienter får göra våra röster hörda. De som orkar!
   Tack wiolettan! Varm kram!

   Radera
 10. Tycker att mycket är på väg åt fel håll.
  Fast vi har det bra förstås. Ändå. Men...

  SvaraRadera
 11. Haha, din tanke var vacker, ren om du landar på akuten, men med dagens väntetider så hinner du blir dammig innan du blir inkallad...Jag ringde folktandvården igår angående en tand där en bit lossnat, det är alltså akut. Tänk att de pga resursbrist inte har möjlighet att ge någon tid...blir man trött eller? Ja den här diskussionen kan ju fortsätta länge, ett är i alla fall säkert, något är i grunden helt o totalt fel...
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en evig diskussion verkligen! Även tandläkeriet har det bristfälligt.
   Trevlig helg!

   Radera
 12. Från sjukvården kan man dessvärre erfara sådant som borde vara totalförbud på. Ett system som är som "hej kom och hjälp mig". Och somlig personal som man inte alls vill möta. Fast här får inte alla dras över en kam förstås - man kan också få den mest underbara personal.
  Hoppas vart fall att du ren och doftande gott hade en trevlig lunch och kom välbehållen hem. :)
  Ha nu en riktigt härlig fredag!
  Varm kram!

  SvaraRadera
 13. Min renhet gjorde lycka på lunchen och hemväg!
  Härliga fredagen är redan i gång.
  och visst är det båda och
  på ont och gott
  med personal - och när det är bra är det ofta riktig bra.
  Kram

  SvaraRadera

Skrivpaus

Dags igen för skrivpaus Ha en fin höst