måndag 11 augusti 2014

I grevens tid

Får uppslaget till dagens rubrik av min bloggväns kommentar på Det är en gång det var en gång.

Var kommer det i från, uttrycket i grevens tid?
Citat 
Wikipedia upplyser så här:
Artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras.

Min kommentar: Läs med "en nypa salt" i åtanke.

I grevens tid är ett uttryck med sannolikt ursprung i att folket i Per Brahe d.y.:s närhet ansåg att det var gott att leva under dennes beskydd och tid.

Uttrycket åsyftar åtminstone i Finland, direkt på  greve Per Brahe. På finska heter uttrycket "kreivin aikaan" och även om inte alla  finländare direkt kommer att tänka på Per Brahe d.y. så vet man att om det sker "i grevens tid" eller "i sista "stund" så slutar det lyckligt. Finländerna minns i grevens tid som något postivt.

I Danmark knyts det till Kristofer av Oldenburg, inblandad i den så kallade grevefejden på 1500 talet, och har en helt annan betydelse

"I grevens tid"  kan i betydelsen "i sista stund" också härledas till den gamla sedvänjan att man kommer senare till en begivenhet, ju finare man var - och sist kom greven (utom när kungafamiljen var inblandad)

I Brahekyrkan på Visingsö hade Greven och grevinnan sina bänkar längst fram i koret. Vid högmässan satt församlingen och väntade på att Greveparet skulle komma så att högmässan kunde börja.
Kom då någon lika sent som greveparet sa man: Nu kom du allt i grevens tid.
Slut citat Wikipedia.

Grevinnesläng eller -häng, är norskans benämning på gäddhäng - ni vet det där dallret som hänger och slänger på överarmen när ålderns elasticitet  avtar.

Apropå grevinnesläng;
Per Brahe, f. 18/2 1602, d 12/9 1680, greven alltså, var gift två gånger, först med Kristina Katarina Stenbockoch sedan Beata de la Gardie.

Grevinneslängens tid är också en tid.

I grevens tid kanske?


9 kommentarer:

 1. Denne Per Brahe står staty i både Åbo och Brahestad ( finska Raahe ).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra med mer vetskap om den gode greve Per! Tack för titten!

   Radera
 2. Vad mycket intressant och kul jag fick lära mig. Ibland slänger man sig med utryck och fraser som man egentligen inte vet var de kommer ifrån. Som det här med att allt är inte ost som är gult. Bättre en Greve i boxen än tio i skogen. Väck inte den Greve som somnat i kyrkbänken. Kram på dig Tove.

  SvaraRadera
  Svar
  1. .. men se det var ju roligt Bosse! Nej, allt gult är inte ost, det fin brun ost också. Inte väcka den Greve som somnat i kyrkbänken är ny för mig, men som hittat i denna sammanhangen. Gladkram

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Tack för all information om det uttrycket. Det var i grevens tid att jag fick lära mig det.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Ojsan, så käckt att få svaret serverat så här ... :)
  Och med en nypa salt dessutom ... hihi

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha .... ett sött kommentarsleende får du för det!

   Radera

En smakbit av min nya vardag

Minsann har det gått tre veckor sedan jag med egen -  jag menar utlånad nyckel av fastighetsbolaget - nyckel låste upp dörren till mitt nya ...