lördag 29 augusti 2015

Rent på måfå

Men vad?
Precis som tanken faller sig ska jag nu försöka följa min hjärnas tankar ...
tänker en  först innan handling? 
Eller handlar en först och tänker sedan?
Styr tanken våra känslor?
Styr känslor våra tankar och leder till handling?

Ja, på den vägen är det och det har jag märkt att ofta leder en in  på villovägar.
De å sin sida ger en hel del i lära för livet.
Och tillika roligheter om än ibland dyrköpta.
Utan villovägar kommer du inte ur cirkeln säger min hjärna nu .... livet blir trist perfekt ...

Boken innehåller Lars Lerin och  Kerstin Högstrand's
brev och bilder 2004 - 2006
Lingonvän kallar Lars Kerstin.
Boken är en fristående fortsättning på 

Tröstpriser och sidovinster.
Dessa titlar är så nära det verkliga livets villervallor en kan komma.
-
rent på måfå
så där bara
det blev så
rent av

© Tove Olberg

28 kommentarer:


 1. Jag har lärt mig att tanken alltid kommer före känslan, men ibland tycker jag själv att jag får en känsla utan att tänka men men..... :-)

  Lördagskram på dig ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite klurigt det där. Jag vet faktiskt inte vilket som kommer först, men jag vet att man kan hamna i mycket roliga situationer om man inte tänker alldeles för mycket.

   Radera
  2. SVAR TILL Comsi comsa;
   Så är lärdommen min också - men som sagt ibland undrar jag: Om jag vaknar med en känsla på morgonen ... tänker jag i sömnen ... dröm kanske? :)
   Kram

   Radera
  3. SVAR TILL Gunnel;
   Det är klurigt; roliga situationer uppstår både om en tänker lagom och för mycket tycker jag, men evigt tankesurr i ältarfason är sämre och inte rolig alls.

   Radera
 2. Hos mig är det känslan som kommer först...Känsla, Tanke....fundera och besluta. Ja, det kan vara klurigt att veta vilken som kommer först.

  Ha det gott! Och känn in dagen, helgen och allt som är fint<3
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klurigt ja :)
   Känner in hela tiden - före tanke och efter tanke . eftertanke!
   Kram!

   Radera
 3. Tanken borde väl komma före känslan? I alla fall om man tror på kognitiv terapi. Kanske kommer de samtidigt, jag är öppen för allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så lärde jag mig i min kognitiva terapi vilket jag motsatte mig såklart - men fann mig då jag fick jobba lite med hur mina tankar kunna försätta mig i känslomässiga mindre goa tillstånd. Hos mig kommer de troligen samtidigt kanske därför jag inte blev varse tanken först ...
   Upplever en känslan först så kommer säkert flera tankar till följd av det -
   Jag tycker det är spännande och visst kommer känslan före tanken - ibland :)

   Radera
 4. Jag tittar på din "header" och funderar vidare. Känsla/tanke; Tanke/känsla - Vad kommer först. Jag är inte säker. Tanken borde komma först men jag kan också tänka mig tillfällen då känslan kommer före tanken, passionen...
  Men kanske en kombo av båda.
  Och villovägar tror jag behövs för att en ska komma på banan igen.
  Kvällskram från mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var spännande .. passionen ... den är väl känslofylld och tanklös ... här får vi fundera mer kring det ...
   Söndagsmorgon kram - resväskan ska fyllas!

   Radera
 5. Först så kommer känslan å sen tanken.
  Ha en fin söndag.
  Kramkram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är säker i din sak :-) Spännande!
   Fin söndag till dig också!
   Kram

   Radera
 6. För min del så är känslan först på plats, sedan kommer tanken...och är jag snabb så hinner jag före den tillsammans med känslan :)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha pettas .. det tror jag du är - snabb alltså så känslan kommer in i tanken :-)
   Härligt!
   kram

   Radera
 7. Våra tankar är till grund för våra känslor.

  Jag medger att jag är allt annat än perfekt, hahaha....men det är den bräckliga tråd som binder oss alla samman.

  Känsliga kramar till dig !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sägs det .... :-)
   trådkram till dig i all operfekthet ...

   Radera
 8. Jag är som Madicken ibland. Får mina infall lika fort som en gris blinkar! Ibland blir resultatet suveränt, ibland måste jag ta ett steg tillbaka och börja om på nytt. Tanken är snabbare än allt och villovägarna ligger nära ibland! Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha jag kan tänka mig dig så som du beskriver ... ibland får vi backa bandet och börja om - :-)
   Kram

   Radera
 9. Ett intressant ämne :) det kan nog variera ibland. Säger som Pettas här ovan :)
  Önskar dig en riktigt fin ny vecka !
  Kram Marie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tema med variationer det där med tanke känsla ... ibland hinner en få ihop det!
   Skön vecka till dig också Marie!
   Kram

   Radera
 10. Verkar omöjligt att komma fram med kommentar. Ett försök till. Tror att villovägar är nödvändiga här i livet. Bara man inte hamnar i diket för ofta så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lyckades ! Lång dikestillvaro är inte så käckt :)

   Radera
 11. Mår alla med asperger psykiskt dåligt?

  En föreställning jag ofta stöter på är den om att alla som har Aspergers syndrom mår psykiskt dåligt. Det händer att det förutsätts att Aspergers syndrom är någonting som man automatiskt mår dåligt av, någonting som begränsar ens liv och som man helst skulle vilja bli botad ifrån om det bara gick. Så är det förstås för en del, men inte för alla. Långtifrån för alla.

  För alla med Aspergers syndrom mår inte dåligt. Alla ser inte ens sin asperger som en funktionsnedsättning, utan som en personlighetstyp och/eller en tillgång. Någon tackar sin asperger för förmågan att lära in elva språk flytande och för framgångarna som språkvetare. Någon annan är övertygad om att hen aldrig skulle ha haft så fina och djupa vänskapsrelationer om det inte varit för hens förmåga att undvika ytligt småprat och istället leda in samtalen på det som verkligen betyder något. Någon tänker: ”Vad skönt att jag fungerar som jag gör”. Någon annan tänker: ”Det är tack vare min asperger som jag är den jag är”.

  Även bland personer som ser sin asperger som en funktionsnedsättning finns det många som mår väldigt bra och som är tillfreds med sitt sätt att fungera. Någon är nöjd med hur hen lyckats anpassa sitt liv efter sina förutsättningar och känner att hens livskvalitet ökat. För någon annan har aspergerdiagnosen lett till stöd och förståelse som hen inte trodde fanns. Någon tänker: ”Vad fint det var att ha pysselstund med barnen idag. Nu när jag fått ett anpassat arbete orkar jag verkligen ta vara på livet.” Någon annan tänker: ”Jag har mina svårigheter, men jag lever ett rikt liv ändå.”

  Bland de personer som faktiskt mår dåligt är orsakerna i en del fall mer eller mindre kopplade till Aspergers syndrom. Någon trivs inte med sitt sätt att fungera och önskar att hen passade in i majoritetsnormen. Någon annan trivs med sitt sätt att fungera men upplever ingen förståelse från omgivningen och mår dåligt p.g.a det. Någon tänker: ”Om samhället inte hade varit utformat efter att alla människor fungerar ungefär likadant så hade jag inte känt mig såhär utanför.” Någon annan tänker: ”Min ojämna begåvningsprofil hindrar mig jämt från att göra det jag vill.”

  Andra mår dåligt av anledningar som inte alls har med aspergerdiagnosen att göra. Någon glider in i en djup depression efter att ha blivit lämnad av sin fru. Någon annan drabbas av bipolär sjukdom (manodepressivitet). Någon berättar: ”Jag återupplever bilolyckan varje natt.” Någon annan berättar: ”Jag är så rädd för att bli kroppsligt sjuk att jag drabbas av panikattacker.”

  Det är viktigt att komma ihåg att personer med Aspergers syndrom precis som andra människor kan drabbas av t.ex livskriser och psykiska sjukdomar. Vi är inte förskonade från sådant. Det är också viktigt att ha i åtanke att personer med Aspergers syndrom kan lida av depressioner och ångest utan att det har sin grund i aspergerdiagnosen. En person som har diabetes eller en synskada kan bli deprimerad av anledningar som överhuvudtaget inte har att göra med diabetesen eller synskadan, och så är det för personer med Aspergers syndrom också.
  http://miamiamia.bloggplatsen.se

  SvaraRadera
 12. Lars Lerin är fantastisk! Jag tänker väl inte så mycket - handlar mest utan att tänka så mycket :-).
  Kram

  SvaraRadera
 13. Visst är han underbar! Handlingskraftig dam du Ingrid ;)
  Kra

  SvaraRadera
 14. Tänker mycket, men inte alltid innan jag agerar. Tänker på fel tid, på fel plats... tankarna far än hit, än dit... hamnar ofta på sidospår :) Lars Lerin en favorit även för mig!
  Kram

  SvaraRadera
 15. Ha vadvore världen utan utan virriga tankar då och då - vi är många i Lerinska. Gilla.
  Kram :)

  SvaraRadera
 16. SÅ himla sant Tove, livet blir väldigt trist perfekt. Vad vore världen utan alla originella människor som tänker annorlunda och går sina egna vägar och är lite "eljest" som jag minns att man sa i Norrbotten på den tiden jag bodde där. Det annorlunda ger färg åt tillvaron! Det som avviker ger kontur! Ha en riktigt fin helg:-)

  SvaraRadera

Framtiden

Den 13 december fyller mitt bloggande fem år. Den kom till när jag 2013 stod inför en förändring i mitt liv och insåg att jag var i behov a...