lördag 27 september 2014

Lördagstema Kappa

Till höger i menyen hittar du temadeltagare. Klicka och läs ;)

 Ingrid på Stenstugu, Livet efter 70, har anslutit till oss, Välkommen Ingrid!

Den dagen jag satte mina tema så hade jag just kommit på att jag inte haft någon vinterkappa på flera år.
Som tankesurr har en tendens att göra så dyker de upp lite varstans -

Min första riktiga kappa var av klassisk marinblå modell i ull, fodrat med det där blanka fina ni vet, som gör att kappan sveper över kroppen och faller vackert på! En fröjd att känna i välkläddhet!

Aningen hög krage med knapp, snygga ... vad heter det där på axlarna nu då .. hur som det var ettband/sjejf med knapp som gjorde axel/skuldra markeringen alldeles lagom.
Skärpt midjemarkör.
Den var minimalt klockad, inte midjan, men kappan alltså.
Enkel knäppning, två mindre på insidan, så kappans framstycke gick lite omlott i knäppningen med 6 stora knappar. Det gjorde att den satt väl på och inte glipade isär vid varje steg.

Jag hade också en sommarkappa som mycket ung, i ljusblå/grårutigt. Snygga knappar i samma färg minns jag men, den var inte alls min modell, köptes för att den var så snygg! I skylten, inte på. Impulsköp. Modell fyrkant, inget för mig.
Sålde den till bästisen. Som klädde i den förträffligt!

Nu kan Kappa vara mer än ytterplagg.

Gardinkappa. Ett tag hade jag kappor överallt i alla rum. Upphängd i kappa!
Sängkappa ser fint ut men, alltför damsamlande för mig och i vägen vid dammsugningen. Tjafs!

Jag ger mig ut på sök; min vän Wikipedia och jag vi möts ofta nu för tiden och se vad jag fann:

Kappa är i japansk mytologi och folklore ett släkte av vattenlevande små, men jättestarka troll - en sorts måttligt elaka demoner.
De älskar gurka. Familjer som hade en Kappa i sin närhet, skar sina  namn i gurkorna och kastade dem i flodvattnet. De fick då ett löfte av Kappan att inte ge sig på familjemedlemmarna. Kappavarelser ansågs amorösa av sig, därför var de speciellt farliga för kvinnor. De lämnade i bland sina vattendrag för att jag eller roa sig, de ansågs amorösa och var farliga för speciellt kvinnor.

Akutagawa Ryunosuke skrev en novell: Kappa. Där framgår att Kappa gillar sumobrottning. Kappa är listig, må vara det för att inte förlora.

I japansk konstsnideri finner vi En Kappa på musselskal ur Östasiatiska Museets Netsukesamling:

Bilden från Wikipedia

I grekiska alfabetet är K - Kappa den 10:e bokstaven.

I Piteå finns Smurfit  Kappa Kraftliner, ett baspapper som tillverkas av nyfiber  > wellpapp.
Luktar utåt!

Kappa, italiensk tillverkare av sportutrustning. Med varumärken som Kappa, Robe di Kappa, Jesus Jeans, Superga, K-way. Av naturliga skäl har jag inte någon erfarenhet med dessa märken.


Lancia Kappa finns 
Bilden från Wikipedia

Förresten; har du haft hål i (häl)- kappan nån gång? Eller deltagit i matematiktävlingen Kappa?


  Tack för mig och mina  tema i september, tack också för allas inlägg och icke minst kommentarerna, hos var och en av oss. 
Jag lämnar över rodret till ... vem?

25 kommentarer:

 1. Ditt småprat om kappa får mig att minnas så fina kapporna vara förr på något sätt. Det kändes fint att ha en kappa. Kappa av idag då är alla modeller fina och det känns inte på samma sätt nu som förr att bära en kappa. Wikipedia är bra och där kollar jag nästan dagligen efter något. Ja, Kappa i Piteå kan lukta. Ha en bra dag!
  /kram

  SvaraRadera
 2. Vilken nostalgitripp som får mig att minnas favoritkappor jag haft. Visste inte att det gick att spinna så långt med ordet kappa men det lyckades du med råge och jag tackar för lärdomen 👌😊 Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kappa har minnen som dyker upp! Ett ord är oftast mycket och det är spännande. Söka fram är ofta överraskande.
   Kram :)

   Radera
 3. Du har verkligen täckt upp ordet Kappa på alla tänkbara sätt!
  Tack för välkomnandet!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blev en del som jag inte hade tänkt från början :) Kram

   Radera
 4. Och du fann kappa litet varstans...trollet var verkligen intressant. Där ser man hur mycket ett ord kan betyda även om man själv först och främst tänker på plagget kappa. Tack Tove för trevliga teman under september. Jag vill minnas att Musikanta har aviserat att hon tar över oktober
  Karinkram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som söker skall finna .... då väntar vi på Musikantas!
   :)
   Tovekram

   Radera
 5. Ett ord med många betydelser, sannerligen! Trollkapporna var jätteroliga.
  Tack för alla teman i september!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt det fanns mer än ... kappa.
   Vi tackar och väntar nu på nya teman!
   :)

   Radera
 6. Språk är fantastiskt. Jag har arbetat med barn i hela mitt liv (nästan) och det är otroligt att se barns aha-upplevelse när dom förstår att samma ord har olika betydelser!
  Tack för lektion och info.Min son hade Kappa idrottskläder när han spelade fotboll! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Bjuder på lektionen :)-den är även för mig kan jag säga :) Kappa kläder på fotbollsonen . .. Trevligt

   Radera
 7. Håller med Gunilla om nostalgitripp.
  Jag har ju ALLTID gillat kläder och jag kommer ihåg min första kappa år 1975.Jag var bara 8 år och fick en svart liten barnkappa med en stor pälskrage kring halsen och pälskrage på ärmarna. Lite senare på 80 talet köpte jag en vid elegant brun kappa. Sen köpte jag på en fin affär en djupt blodröd ryskinspirerad kappa som nästan såg lite ut som en kappa från filmen Anna karenina.
  Tack för trevligt inlägg och många sorters kappor.
  Kramkram.

  SvaraRadera
 8. Så tjusig du måste ha varit i den kappan! :)
  Du bär upp kappor med heder tror jag :)

  kram

  SvaraRadera
 9. Jag har redan publicerat lördagstemana för oktober på min blogg, haha. Men jag kan ta bort dem om det är någon annan som pretenderar på dem.
  Kul med dina kappminnen. Jag googlade också på Kappa och fick upp de här små (äckliga) mystiska figurerna. Alltid lär man sig något av sina lördagsteman. Att Kappa också betyder gardinkappa visste jag förstås men att det fanns på så många andra områden hade jag ingen aning om.
  Kram från Ingrid som tackar för dina lördagsteman.

  SvaraRadera
 10. Då faller det rätt Ingrid, med kommande teman. När du skriver det så dyker det upp att jag faktisk sett det tidigare, ser fram emot det! Vi får vidgade vyer mnsann! Härligt! kram

  SvaraRadera
 11. Så spännande med ert lördagstema! Hur fungerar det och hur gör man för att få bli med?
  Wikipedia är en bra hjälp i många lägen... lärorikt och bra.
  Gillar dina olika kappor - speciellt de japanska :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anki, det är bara att hoppa in, såvitt jag vet. Musikanta hållet i oktobertemana, så du kanske ska höra av dig till henne.

   Radera
  2. Som Karin säger här ovan! Hoppa in. Du hittar Temabloggarna till höger. Hos Karin kan hitta mer om tema, hon har en "flik" för de sedan längre tillbaks. Vi turas om att sätta fria tema för varje månad. Om du vill så kan jag "introducera dig" i mitt inlägg på lördag. Tema för oktober är 6 Ett sommarminne, 11 Höst, 18 Just nu, 25 Lampa. Jätterolig du hänger med! Kram

   Radera
  3. Jag har kommenterat hos Musikanta och hänger på från veckans kommande lördag :)
   kram

   Radera
 12. Vilka trevliga kappminnen och vilka fullständigt underbara kappafigurer, de där japanska. Jag får lust att gå till Östasiatiska museet bara för att hälsa på den där charmiga netsukin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De där figurerna de är ju charmiga, när de nu kom till min kännedom! Far du dit så gör du ett inlägg om det hoppas jag! Fint att du också svarade Anki :)

   Radera
 13. Tack för månadens klurigheter. Den japanska versionen av Kappa har jag helt missat, så nu lärde jag mig något nytt igen.

  SvaraRadera
 14. Sök - skriv - läs - lär :) that´'s it!

  SvaraRadera

En smakbit av min nya vardag

Minsann har det gått tre veckor sedan jag med egen -  jag menar utlånad nyckel av fastighetsbolaget - nyckel låste upp dörren till mitt nya ...